Молитвата на Мъдростта (2/1993)

Арxив | брой 2 / 1993

 

ОТЧЕ НАШ

Да се свети името Ти;
да прииде царството Ти;
да бъде волята Ти!

Научи ме
жив да бъда в Тебе,
светъл в Дух и Душа,
целомъдрен в мисъл и тяло
и с братска любов към всичко!

Ти си сега и във всички векове!

АМИН

 

 

Началото на молитвата е неизменно във всички векове, защото още човек е образ и осъществяващо се подобие на Бога.

Новата молитва сменя вертикалната и хоризонталната духовност.

Искането „Научи ме“ вместо дай ми показва едно ново ниво на контакт с Божествените енергии, тъй като всяка духовна вълна носи критерии за ценностите и приложението им в съответното `и поле. Докато Любовта предимно въздействува на Чувственото поле и храни Физическото, то Мъдростта е светлината на знанието, което осветява и променя мисълта, душевността и духовността.

Искането „жив да бъда в Тебе“ е стремеж към сливане с Единството на Космичния живот, защото човек съществува – само Бог се живее.

Духът никога не може да бъде опорочен или помрачен, Той е изходност или Логос. А надолу, Неговото низпослание, Неговата инволюционност Го обвива в съответните материалности и прибулва съзнанието, като далечее човека от Небесния Адам. Душата е един сбор от възможности в тялото да приеме светлината на Мъдростта. Затова и искането е „светъл в Дух и Душа“.

Мъдростта се излива чрез Интуицията, но нейната изразност става чрез мисълта и основното в Учението на Мъдростта е искането за нейната чистота. Полето на мисълта трябва да бъде целомъдрено, възвишено и затова в молитвата е внесен израза „целомъдрен в мисъл и тяло“. Сътрудничеството, като цялост между мисъл и тяло, дава идеята за Възкресение. Това е възможно, когато тялото във вибрацията е стигнало своята чистота и тогава мисълта и Духът могат да го събират, и могат да го нихилират.

Духовната вълна на Мъдростта не отрича, а следва и акумулира Духовната вълна на Любовта. Затова целомъдреността е съпроводена с „братска любов към всичко“. А светът е сътворен от Любов, осветен от Мъдрост и изведен от Истина.

Бог е сега и във всички векове! Амин.

 

Ваклуш

Още от броя
Към Читателя (2/1993)   Уважаеми Читателю,   Сп. „НУР“ Ви Честити Възкресение Христово!   „...мъжете им рекоха: Защо търсите Живия между ... Проглас (2/1993)   Пред гробницата на Йосиф Ариматейски стояха и стоят жени и мъже, които свидетелствуват за един Невечерен ден, за една Всемирна Мистерия – Възкресението: Възкресениет ... Слово за Възкресението (2/1993) Христос воскресе из мертвих, смертию смерт поправ и сущим во гробех живот даровав Мили приятели, честито ви Възкресение Христово! Празникът, който имаме в сърцето си, в душата си ... Бог и човек   Мили приятели, ние винаги сме на бдение и няма защо да излизаме от своя храм. Всичко е храм, щом има вътре молитвеници. Нека бъдем вечните молитвеници на Вечния Всемирен храм ... Слово върху Посланието (2/1993)   Благодаря от сърце затова, че всеки е съхранил в душата и в мисълта си вярата да се осъществяваме и идеята да ходим един път – това, което човечеството във всички времена ... Върху Посланието (Зодия Риби) Зодия Риби Мили приятели! Нека с Божията воля и с личните си усилия да осъществим предназначението си на служители на Мъдростта. Зодиакалните знаци се сменят, времето е безпощадн ... Върху Посланието (Зодия Овен) Зодия Овен Мили приятели, с предреченото и с приложението му да се осъществяваме! Ще се спрем върху зодиакалния знак Овен – неговото въздействие, планетата, която го домини ... Втората миля (Мировата вълна на Мъдростта) Мили приятели! Христос Возкресе! Този поздрав в продължение на 40 дни, от Възкресението до Възнесението, има една друга вибрация и съвършено друго предназ ... Голгота - реален и мистичен път   Христос Возкресе, мили приятели! Големият празник не е в това, че се пише с главна буква. Големият празник не е в това само, че Възкресението се е осъществило. Празникъ ... Върху Молитвата на Любовта (2/1993)   „ОТЧЕ НАШ“   Посочена е от евангелистите Матея глава 6: 9-13 и Лука глава 11: 2-4. Матея глава 6: 9. А молете се тъй: О ... Молитвата на Мъдростта (2/1993)   ОТЧЕ НАШ Да се свети името Ти; да прииде царството Ти; да бъде волята Ти! Научи ме жив да бъда в Тебе, светъл в Дух и Душа, целомъдрен в мисъл и тяло и с братска любо ...