Интервю (1/2000)

Арxив | брой 1 / 2000

Интервю с Ваклуш Толев

Г-н Толев, предстои Десетият събор на Обществото „Път на Мъдростта“. Какво според Учението на Мъдростта означава числото 10?

 

Едно ново начало с отговорна преценка на извървяното – обучение, посвещение и служение.

Десетицата в Учението на Мъдростта е числото на освободения човек, т.е. зримия теогон. За питагорейците тя е свещена, за индусите тя е манвантарна, за нумерологията тя е Бог и сътвореният свят...

 

Какъв път извървя Обществото Ви през тези 10 години?

 

Път на нова духовна реалност – Доктрината на Мъдростта – човекът бог в развитие;

Път на нова нравствена градация – няма зло, има нееволюирало добро;

Път на социално присъствие в историческото време, осъществяващо националното и мировото предназначение на България.

Това е Пътят на Децата на Деня!

 

Какво е предназначението на Съборите?

 

За всекиго поотделно и за всички заедно те са кръстословица на спомените, както ги кръстих навремето, т.е. среща на минала взаимност и изграждане на ново светилище – свобода от отживени навици и битка за овладяване на Служението в храма на Мъдростта, харизмата на Третото хилядолетие!

 

За кого са предназначени Съборите?

 

Да освидетелстват реалната осезаемост на Учението и социалната му приложимост като нова култура на Децата на Деня – те да се признаят като събожници, а не да се обичат като врагове.

 

Защо Съборите се провеждат в Родопа планина?

 

Защото Родопа е гостолюба планина и място на посветени поселници – Орфей, Залмоксис, Дионис и др.; личности, които са живели Боговластно, а не само Боголико!

 

Какво ще отличи този Събор – десетия, от предишните?

 

Всеки Събор има свои измерения на определени знания и нови откровения, които Посланията са дали за осъществяване; всеки Събор има своя аура от идеи и охранителна сила.

Десетият Събор е под водителството на Посланието на Присъствието, т.е. Бях, за да ме няма, няма ме, защото бях: Възкресението! Възкресението, което ви дава следгробна властност!

 

Какво ще пожелаете на участниците в Събора?

 

Да не губят величие и проиграват достойнство. Небето е достатъчно щедро да нахрани всеки, чиято отговорност го прави Дете на Деня. Дълг и служение ви чакат!

 

Сп. Нур

 

Още от броя
Обръщение към българската общественост по повод писмото на Сендов – Вагенщайн и решението на обществената комисия в Израел за премахване на трите паметни плочи от Гората на България от ОБЩЕСТВО ПЪТ Н ... AXIS LIBRI (1/2000) Достатъчният на себе си е непобедим! The self entired one is invincible! Бях, за да Ме няма! Няма Ме, ... Проглас (1/2000) Непобедимият! Древните казваха: „Познай себе си и ще познаеш боговете и света.“ Познанието роди мистерията човек, т.е. освети Боголичието. Днес Учението на Мъдростта ... Достатъчният на себе си Достатъчният на себе си е непобедим! Посланието на Планетния Логос за 1999/2000 г. ни остави: Бях, за да Ме няма! Няма Ме, защото бях: Възкресението. Този чертан Път не е само пътят, к ... Послание на Присъствието (повеления и искания) (повеления и искания) Бях, за да Ме няма! Няма Ме, защото бях: Възкресението! Благослова, който Посланието за двехилядната година предостави във волята и в пътя на Децата на Деня ... Книгата на Живота (продължение)   (продължение) Книгата на Живота е съзнанието на Бога! Книгата на Живота е единственият изповеден олтар в Доктрината на Мъдростта. В Доктрината на Любовта изповедния ... Социалното развитие и ритъмът на Духа Свещен е човекът, не институцията! Тревожността ни само Един може да я отнеме – Този, Когото наричаме своя Сътворител, предоставил правото ни да градим съдба. А съдбата, или исто ... Представяне на книгата "История на религиите" (второ допълнено издание) Моята религия е волята на Всецелостта на Небето! Уважаеми, дами и господа, мили приятели, Деца на Деня! За обречените в служение на Бога няма измерение ... Интервю (1/2000) Интервю с Ваклуш Толев Г-н Толев, предстои Десетият събор на Обществото „Път на Мъдростта“. Какво според Учението на Мъдростта означава числото 10?   Едно ...