Интервю с Ваклуш Толев (2/2002)

Арxив | брой 2 / 2002

Г-н Толев, какво е планината Родопа в Учението Път на Мъдростта?

Питате ме дали е светилище, дали е магичен кумир, или реален символ. С една дума, искате да знаете защо провеждаме всяка година своите следсъборни семинари в тази планина.

В културата на човечеството и досега има неоспорвани реални символи: планини, реки, извори – с тлееща още жарава и сакрална почит.

Какво е Олимп? Само обиталище на богове или култура на въображението, оставило нарицателното олимпиец?! Какво са Касталия и Парнас – изворът на музите и домът на поезията?! Какво е за Вишну и Шива планината Мандала или реката Ганг?! Какво е Арарат?! Какво е Синай – родилната утроба на Десетте Божии заповеди?!

Какво е Елеонската планина?! Какво е Таворската планина – Преображението, едно от най-великите тайнства!

За нас планина Родопа е дом-светилище, обитавано от големи богове като Дионис, от човеци-божества – Орфей, Залмоксис; култури, които сега разкриват величието `и пред света с безтревожно достойнство.

Нека ви признаем, че сега Родопа е не само гостолюба планина, както съм я наричал, а е нашият Реален символ да четем и пишем Книгата на Живота, която Учението Път на Мъдростта нарече и прие за олтар на тайнството човекът е един бог в развитие с нова нравствена повеля: че няма зло, има нееволюирало добро; че няма враг, има събожник; че не бива да приемаме чуждата вина за своя невинност!

Там Децата на Деня с прозрение и предназначение стават освободители, не вестители! Там животът на Планината ги обновява и учат тайнството служение без Себе си!

Ние не ги уверяваме дали на тази планина е идвал Бог – ние просто знаем, че Бог не си е отивал! Защото Божията човечност се освидетелства от Човешката божественост!

Затова Родопа за нас вече е Реално тайнство!

 

След 11-тия Събор на Обществото Вие представихте много силни идеи на Учението на Мъдростта. С какво предстоящият 12-ти Събор може да спомогне за тяхното утвърждаване?

Със знанието, което Децата на Деня получиха в Посланието на Приложната Молитвеност и което е предмет на дискусии на настоящия 12-ти Събор. Послание, което ги освободи от извинение, че не знаят защо са още толкова себични и мудни в отговорността на служение без Себе си – да не приемаме чуждата вина за своя невинност! Особено с няколко лекции – тоже предмет на дискусии пред съборяните в 5-дневен семинар, а именно „Божествеността като собственост“, „Полът като енергия и принцип“ и др.

Учението Път на Мъдростта е битка за обезграничаване на съзнанието от предходното доктринерство на добродетелите до идеята, че Децата на Деня са Мирова необходимост!

Още от броя
Интервю с Ваклуш Толев (2/2002) Г-н Толев, какво е планината Родопа в Учението Път на Мъдростта? Питате ме дали е светилище, дали е магичен кумир, или реален символ. С една дума, искате да знаете защо провеждаме в ... AXIS LIBRI (2/2002) Божествеността е неотменна даденост, а не харизматичен дар! Divinity is irreversible ability rather than charismatic gfit! ... Проглас (2/2002) Да бъдеш, а не...! Личната собственост, най-вече правото на живот, е обявена за свещена и неприкосновена. Божествеността като собственост е сакрална азбука, на която е написана Книг ... Божествеността като собственост Божествеността е неотменна даденост, а не харизматична щедрост! Божествеността като собственост е тема много странна по същност, много вярна като изказ за едно познание, което е лип ... Послание на Приложната Молитвеност Повеления и Искания Повеления и Искания Свържете Божията човечност с Човешката божественост! В съдбовната нощ на кръговрата, на 21-ви срещу 22-ри декември 2001 година, получихте Новото Послание & ... Социалната потреба на свобода от съдба Свобода от съдбата е да бъдеш! В Посланието на Живототворчеството[1], с което 2000/2001-ва година ни дари, бе казано: Освободете съдбата от Пътя на вашата еволюция! От този щедър да ... Идеята себе си в културата на човечеството Познай себе си, Утвърди Себе Си, Служение без Себе си! Голямо тържество е да носите битка срещу съдбата, за да направите Себе Си в пътя на служението! Затова ще се спра върху ... Закриване на учебната година 2001 – 2002 Настоящето е вещание за бъдещето! Деца на Деня! Няма по-светло щение от събудената Божественост в човека да поиска святост в мисъл и тяло и в една приложна молитвеност да изведе Бож ... Представяне на книгата „Седемте Лъча на еволюцията“ Седм`ицата е свещената тайна на планетната еволюция! Няма по-благодатна болка от тази да се ражда култура; няма по-достойно богоречие от словото, че човекът е един бог в развитие; н ...