Интервю (2/2008)

Арxив | брой 2 / 2008

 

Г-н Ваклуш Толев,

Защо нарекохте "Химн на Благодарността" предстоящия Събор на Общество Път на Мъдростта?

Единствен, който има вложено Дихание, е човекът! И само знаещият може да каже: Аз и Той сме едно! Ето защо само при Учението на Мъдростта може да имаме изразена благодарност. Благодарността е осмислено търпение; тя е вибрация на сътрудничество – награда на осъществени добродетели!

С благодарността Учението Път на Мъдростта опровергава досега изповяданите верски доктрини. Тя, благодарността, е вибрационното сътрудничество на говорящото Божие подобие, т.е. на Единосъщието.

Благодарността е образът на Адам и жертвата му в лицето на разпнатия Иисус – пътникът стана Път!

 

Бяхте казали, че не само човекът трябва да е благодарен на земята, но и земята на човека, защото той я облагородява. Как да разбираме понятието "благодарност" в Учението Път на Мъдростта?

Въпрос на осъзната отговорност и усвоено знание! Затова благодарността е скрижала на Мъдростта. Това е дълг и жертва! Тази взаимност е процес на нейния израз – Възкресението, т.е. одухотворената материя.

Понятието "благодарност" е вече израз не само на еволюционния стадий, а на приноса на силите на Новата Духовна вълна – не да имаш, а да бъдеш, израз на осъществимото Аз и Той сме едно! Това е енергията на словото на благодарността!

Благодарността е признателният израз на Децата на Деня в служение на Духовната вълна на Мъдростта!

Още от броя
AXIS LIBRI (2/2008) Бог чрез естеството Си ни учи, чрез Откровението ни дава тайните Си! Through His nature God teaches us; through Revelation He gives us His ... 5-ти Събор, II цикъл Събори. Химн на Благодарността. Програма (2/2008) Програма   Дата Място Час Проява ... Интервю (2/2008)   Г-н Ваклуш Толев, Защо нарекохте "Химн на Благодарността" предстоящия Събор на Общество Път на Мъдростта? Единствен, който има вложено Дихание, е човекът! ... Посланията на Планетния Логос и Седемте Лъча на еволюцията (2/2008) (Експозе) Бог чрез естеството Си ни учи, чрез Откровението ни дава тайните Си! Посланията на Планетния Логос и Седемте Лъча на еволюцията като съпоставка е един проблем доста стр ... Зримият теогон – Реалност и Мирова даденост (2/2008) Зримият теогон е скрижала на нова богонаука! Има една безспорност – че ние съществуваме; има една отговорност, която трябва да изпълним – да осветим присъствието си! ... Националните водещи – Необходимост и отговорност (2/2008) Служението не е показ, то е жертвопринос! Школата е културният посланик на Учението Път на Мъдростта в социалността! А социалната даденост на всяка доктрина е неизбежна, защото, първом ... Духовните дарове на България. Тангризъм – Предхристиянският монотеизъм в българските земи (2/2008) Тема 3: Тангризъм – Предхристиянският монотеизъм в българските земи   "ДУХОВНИТЕ ДАРОВЕ НА БЪЛГАРИЯ" е свобода от институти и възгледи! Много е бол ... Интервю за празника на апостолите Петър и Павел (2/2008) (Българско национално радио)   Румен Стоичков: Сега ще се срещнем с богослова Ваклуш Толев, за да ни обясни какво е мястото на двамата апостоли Петър и Павел в християнската ... СЪДЪРЖАНИЕ (2/2008) Axis Libri  Проглас  5-ти Събор, II цикъл Събори. Химн на Благодарността. Програма   Интервю  Посланията на Планетния Логос и Седемте Лъча на евол ...