Откриване на Осмия събор от II цикъл Събори (3/2011)

Арxив | брой 3 / 2011

Вярата като Знание е наука, науката като вяра е Знание!

 

Изпълнение на Молитвата на Мъдростта.

 

Ваклуш Толев: Уважаеми дами и господа! Мили приятели! Скъпи в Пътя ми, Деца на Деня! Добре дошли, жертвайки се в увенчаната тайна на Учението Път на Мъдростта! Нека се осъществим в предназначението, за което 21-ят Събор ви е призовал!

Бъдете ми благословени в себеосъществяването!

 

Евелина Николова – актриса:

 

Избродих пътища далечни,

пих по пътя изворни води,

сънувах сънища предвечни

и разтълмях чуждите съдби.

 

Но мойта приказка остана

неразтълмена в света

и Любовта ми като рана

буди ме дори в съня:

да тръгна – жертва пак обречен

и с пророческий си дар,

намерил своя храм отречен,

жив да вдигна там олтар![1]

 

Учителю на Мъдростта Ваклуш! Благодарим Ви, че ни дарихте Послания за Път и Живот!

Уважаеми гости, приятели, събожници! Общество Път на Мъдростта открива своя 8-ми Събор от II цикъл Събори под надслов: „Посланията – олтар на изповедание“.

 

Следват музикални изпълнения на проф. Благовеста Константинова и Иван Кабамитов; приветствие от Петър Николов – Председател на Сдружение „Общество Път на Мъдростта“, представяне на новия, 70-ти, брой на списание „Нур“ от Кирил Коликов – Главен редактор.

 

Ваклуш Толев: С особено чувство на благодарност към председателя на Обществото и към водещия културната даденост на Общество Път на Мъдростта в списание „Нур“ и съответните книги!

Има нещо много странно – да се краде чуждото време. Защото на едно место казвам, че Учението Път на Мъдростта е определена благодат и дадена осъществимост. Да, наистина то е определена благодат в йерархията на Духовните вълни. И ме смущава, че не може от единия и от другия край на България да бъдем събрани днес в този час, смущава ме, защото няма всички да вземат своето причастие в сегашната ни благодатна сбирка...

Казал съм, че в еволюцията престъпления няма – в осъществимостта на човека, който е във волята на еволюцията, престъпления може да има. Това е родило и идеята за съответните заповеди, в които недомислието преобладава. И не може да се каже на човека, че умира, когато му е дадено безсмъртие; не може да се употреби и анатема, след като той е сътворен като бог в развитие. Но не можем да отречем, че човекът е и една социална даденост. Тогава идва идеята, че той трябва да работи първом за материята, за да дойде до одухотворяването `и; второ – че трябва да работи с Любовта, с която да извиква протест срещу предишното; и трето – че трябва да приеме Мъдростта, която дава Път да се обожествява. Много големи превратности в човешката психология са извършени, докато изваят човек, камо ли да изваят богопризнатата предназначеност на човека!

В този смисъл казвам, че в еволюцията престъпност няма. А се опитаха някои учени да инспирират идея за убийство чрез т. нар. евтаназия, непознавайки закона за безсмъртието... Не може да се иска евтаназия, без да се познава кармата! Не можете да отречете себе си, след като още не сте минали прага на човека бог в развитие. Подобна теза е против устоите на това, което наричаме живот, и може само недомислието да я роди и да я направи дори концепция.

Еволюиращият човек е социална даденост и една индивидуална общност! Човекът е една индивидуална Космичност! Познавачите на съкровеното сътворение знаят седемте дадености в човека...

Учението Път на Мъдростта слага една бариера и вдига друга – не е достатъчно само да имате любов, трябва да имате Знание. Ако това не можете да направите като превратност в духовната будност, за да имате нов диоптър за решение на големите тайни, вие ще си останете в това, което се нарича пауперизъм. Не е възможно да правите социология без тайната, че вярата като Знание е наука, а науката като вяра е Знание! Не е проблем на обрати или само на дадени сентенции, а на големите истини, които ви правят реални.

И ще си послужа с една стара поговорка на латинците – те много добре бяха казали: „Sic transit gloria mundi“ – „Тъй преминава световната слава“. Преходна е славата, след като хората приемат гроба като безизходност. Доктрина, която на гроба не дава изход, тя не може да твори живот!

Посредниците на Божеството не могат да ви кажат Истината. Затова посредствените богове, които бяха на Олимп, или боговете, на които индийците още правят метани, или пък на съответните там дуалисти отдавна са изживени. Евреите пък оставят Десетте Божии заповеди и без да бъде заповед, повеляват: Око за око, зъб за зъб! Къде е тогава индивидуалната общност?! Култури! Култури на изстъплението и на възмогата!

Олимп без богове е гол връх! Това е човекът без идеята за безсмъртието, или идеята за събожника – едно ново понятие, което дадох. Пилат внесе: Ecce homo! Преди това има индивиди. (Защо не се направи анализ, да се види кога йерархията „човек“ влиза в обръщение в социалността?) Ето човека!, а ние казваме: Ето събожника! Влиза една нова категория.

  • Събожник е гръмоответната сила на Сътворителя!

Тогава Олимп ще има само една богиня и тя ще се казва богиня на Мъдростта. Това е единствената богиня, която няма утробно раждане. Идеята още тогава е дадена – че човекът е бог в развитие. Но умът има да се блъска още много...

Бог Отец има привилегия да твори, но Бог Син има привилегия да възкръсва! Тогава човекът има правото да стане събожник! Няма как да бъде опровергано. Щом единият има право да твори, а другият има право да възкръсва, тогава защо онова, което идва, да няма право да се обожествява?!

Благодаря ви от сърце за вашата отговорна присъственост! И колкото и скромно да е, в ковчега на своето дарение сложете една думичка – човека-събожник!

Благодаря, скъпи Деца на Пътя на Мъдростта!

Всяко тържество прави Пътя! Тържествата свършват, но тържествеността не свършва!

 

30.07.2011г., гр. Пловдив Технически университет

 

[1] Пророк. Ваклуш Толев. Разпилени бисери. Общество „Път на Мъдростта“, 2008, с. 5.

Още от броя
AXIS LIBRI (3/2011) Първичният израз на Живота – молитвата, е беззаветният му завет! The primary manifest of the Life – the prayer, is its non-cov ... Посланията – Отговорност и Служение (3/2011) Посланията са Път за Живот! По никоя тематика не съм говорил повече, отколкото за Посланията на Планетния Логос. Защото Посланията много естествено постилат пътеката пред „младож ... Откриване на Осмия събор от II цикъл Събори (3/2011) Вярата като Знание е наука, науката като вяра е Знание!   Изпълнение на Молитвата на Мъдростта.   Ваклуш Толев: Уважаеми дами и господа! Мили приятели! Скъп ... Откриване на Шестнадесетия семинар (3/2011) Събожникът е нова планетна и Mирова йерархия! Скъпи Деца на Деня! Нека радостта ни да бъде пълна! С молба за осъществяване предназначението на събожника! Благодаря от сърце, че вашият ... Семинарни дискусии (3/2011) Човек докато не забрави Себе си, не може да прави Себе Си! Въпрос: Как трябва да се разглежда книгата „Духовните дарове на България“ – като отделни теми или под един ... Осми събор от II цикъл Събори Заключително Слово (3/2011) Заключително Слово Индивидът е потреба, човекът е същност, събожникът е служение! Скъпи Деца на Деня! Нека денят ви да бъде благодатен! Колкото тронен, толкова и свещен! Бл ... „Духовните дарове на България“, том I: „Религиите в българските земи“ (Интервюта) (3/2011) „ДУХОВНИТЕ ДАРОВЕ НА БЪЛГАРИЯ“ том I третира проблема за религиите в българските земи. Мирогледът е изходното начало на интерпретацията, но като статика той губи проницанието и няма ... „Духовните дарове на България“, том I: „Религиите в българските земи“ (Представяне) (3/2011) Представяне „Духовните дарове на България“ е аурна същност срещу социална страст!   Варна, Фестивален и конгресен център   Ваклуш Толев: У ... 28 август – Ден на безсмъртните българи (3/2011) Йерархията на събожника е йерархия на Истината! Деца на Деня, длъжен съм да благодаря за поведението ви, за събуденото чувство на присъствие и правото ви на лична преценка за това, ... Ден на Съединението (Пред гробницата на Александър Батенберг) (3/2011) (Пред гробницата на Александър Батенберг) Себежертвата е Духопринос! Днес Децата на Деня, в изявена признателност към онези, които са строили нова България, присъстват на гроб ... Мъдростта в скрижали Глава I, Тема 1.5 Космична материя (3/2011) Глава I, Тема 1.5 Космична материя   „МЪДРОСТТА В СКРИЖАЛИ“ е молитвен шепот и грохот на океански вълнолом, неизмерими дълбини и неовладени върхове, имена ... СЪДЪРЖАНИЕ (3/2011) Мъдростта – зов за служение Мъдростта – предпоставки за нова Култура         Издава: © Сдружение „Общество Път ... Проглас (3/2011) Първичният израз на Живота – молитвата, е беззаветният му завет! Животът се осмисля като се осъществява в битие – като етапи на Еволюцията. Битието е йерархично – Жив ...